Hockeyijs: Hoe Dik Is Het?

Hockeyijs is een uniek oppervlak dat al sinds het begin een integraal onderdeel van het spel is. Elke hockeyliefhebber vraagt zich af hoe dik het ijs op de ijsbaan moet zijn. Om al het schaatsen te ondersteunen, heb je een stevige ondergrond nodig. In dit artikel wordt onderzocht hoe dik hockeyijs moet zijn en waarom. Je zult misschien verrast zijn door het antwoord!

Het ijs in een standaard hockeybaan is ongeveer 3/10 cm dik. Dit lijkt misschien niet erg dik, maar het is eigenlijk dikker dan de gemiddelde ijsdikte van andere schaatsoppervlakken. Hockeyijs is dikker omdat het oppervlak gebogen moet zijn om gemakkelijker te kunnen schaatsen.

Als het oppervlak helemaal glad was, zouden spelers er moeite mee hebben om erop te skaten en zouden ze de controle verliezen.

Hoe Dik Is Hockeyijs?

De ijsdikte varieert afhankelijk van de behoeften van elk specifiek team: de NHL-regelgeving vereist dat het ijs 3/10 cm dik is; universiteits- en middelbare schoolteams hebben 3/10 cm nodig; recreatieve spelers die in binnenbak spelen hebben 7/20 cm nodig.

De ijsbaan is een wonder van wetenschap en techniek. Het is iets waar we allemaal wel eens geweest zijn. Maar hoeveel weet u van het materiaal waar we zoveel tijd aan besteden? Het is meer dan alleen zout en water! De gemiddelde ijsdikte van hockeybanen is in de loop van de tijd zelfs gestegen. Dit komt door de vooruitgang in technologie en engineering die de afgelopen jaren is geboekt. Het is belangrijk om te begrijpen dat de hoogte en diepte van ijs op twee verschillende manieren worden gemeten. De hoogte wordt gemeten in inches, terwijl de diepte wordt gemeten in voet.

Het ijs wordt eerst bij een fabriek gemaakt en vervolgens in een arena geplaatst. Ze voegen meer water toe aan de bovenkant om het oppervlak vlakker te maken dan wat je op ijsbanen zou zien. Deze curve maakt het voor spelers gemakkelijker om te skaten zonder te worden beperkt door een vlakke ondergrond, maar dit betekent ook dat er meer sneeuw nodig is om de ijsbaan op enkelhoogte te bedekken.

Waar Wordt Hockeyijs Van Gemaakt?

Hockeyijs kan van veel verschillende soorten chemicaliën worden gemaakt om ervoor te zorgen dat het gedurende lange perioden bevroren blijft tijdens intense weersomstandigheden (bijv. hoge temperaturen). Er zijn drie manieren om een buitenarena af te koelen; door koude lucht over de plaat te laten blazen, die in wezen de toplaag bevriest, zal het sproeien van water op het oppervlak ook bevriezing veroorzaken, omdat wanneer de luchtvochtigheid onder 100% daalt, het ijsoppervlak latente warmte van de omgeving krijgt en door koud te blazen lucht eronder om de bodem bevroren te houden.

Het meest voorkomende type mengsel dat wordt gebruikt, is een combinatie van gezuiverd water met andere chemicaliën die eraan worden toegevoegd. Elke ijsbaan gebruikt een andere formule, afhankelijk van hun specifieke klimaatomstandigheden. Er zijn echter drie hoofdcomponenten voor elk type hockey-ijs: koelvloeistof, een additief dat de viscositeit in de oplossing verhoogt om smelten te verminderen, en tot slot, een andere chemische stof genaamd ethyleenglycol, die als antivries werkt, zodat je schaatsen niet vast komen te zitten tijdens spel! Het laatste belangrijke ingrediënt dat nodig is, is calciumchloride, omdat het het vriespunt van water verlaagt, zodat het ijs bevroren kan blijven tijdens warme weersomstandigheden.

Calciumchloride mag aan geen enkel mengsel worden toegevoegd, omdat het zeer corrosief is. Het zal ook door roestvrij staal heen eten. Het vermindert ook de wrijving tussen je schaatsen en hockeyijs, wat betekent dat je veel sneller kunt gaan dan normaal als deze chemische stof in voldoende grote hoeveelheden aanwezig is. Je zou niet te veel calciumchloride willen, anders zouden spelers alle kanten op gaan als ze op topsnelheid rondschaatsen.

De temperatuur, vochtigheid, windsnelheid en andere factoren zijn allemaal van invloed op de benodigde hoeveelheid koelvloeistof. De drie belangrijkste componenten voor het maken van hockeyijs worden gemengd met zuiver water voordat ze op een betonnen plaat worden gespoten die zich langzaam tot ijs vormt. Het water wordt dan bevroren en het chemische mengsel helpt om het gedurende lange perioden zo te houden zonder te smelten, ook al zijn buitenarena’s onderhevig aan veel verschillende weersomstandigheden!

Hoe Het Gemaakt Is?

Het proces van het maken van Hockey Ice is een zeer gecompliceerd proces. Ten eerste moet zuiver water worden gemengd met de juiste hoeveelheid chemicaliën, zodat het niet van buitenaf bevriest, wat een hobbelige oppervlaktestructuur zou veroorzaken en grote problemen zou veroorzaken voor spelers die over het ijs proberen te glijden. De lijnen die je op een NHL-ijsbaan ziet, verschillen in diepte. Ze beginnen in het midden van het ijs, waar het het dikst is. Naarmate we verder in elke zone gaan, nemen ze af!

Nadat alle ingrediënten zijn gecombineerd (en ik heb het alleen over het mengen van water), wordt het brouwsel op betonplaten gespoten met een van de twee soorten machines: vloedkoelers of luchtstraalspuiten. Deze druppeltjes zijn tussen de 20-40 micrometer groot en veranderen vervolgens in vast ijs. Als je dit proces ooit hebt gezien, gaat het heel snel en kan het binnen vier uur worden voltooid!

De hele plaat wordt in één keer besproeid en het chemische mengsel zal van boven naar beneden bevriezen met windsnelheden tot 24 mijl per uur die zowel over het oppervlak als onder de platen blazen, waar koude lucht alles lekker bevroren houdt.

Waarom Krijgt Het Oppervlak Ribbels?

Een van de redenen waarom je Hockey Ice geribbeld zult zien worden, is dat het oppervlak van boven tot onder bevroren is. De andere factor die bepaalt of uw ijsbaan al dan niet glad of getextureerd zal zijn, zelfs op professioneel niveau, is hoe de betonplaten zijn gemaakt.

Sommige ijsbanen hebben een gladde afwerking, terwijl andere erg ruw en hobbelig zijn, wat spelers minder wrijving geeft wanneer ze met topsnelheden over het ijsoppervlak gaan. De beste manier om dit uit te leggen, is dat sommige NHL-teams hun betonnen secties voor elke ijsbaan zullen storten of ze zullen kopen van andere bedrijven die gespecialiseerd zijn in het bouwen van hockeyijs, zodat ze elke keer perfecte resultaten kunnen behalen! Beton moet langzaam worden gegoten met behulp van speciale machines die slipvormen worden genoemd, omdat het niet zoals gewoon cement is, waarbij je gewoon water toevoegt en het roert voordat je alles op je oprit giet.

Hoe Wordt De Dikte Van Ijs Gemeten?

De dikte van Hockey Ice wordt gemeten in millimeters en kan per team verschillen. Het is meestal tussen 76 mm (3 inch) en 102 mm (4 inch sterk>). De NHL vereist dat alle Noord-Amerikaanse ijsbanen een minimale dikte van 90 mm hebben. Dit is echter alleen om veiligheidsredenen. Sommige ijsbanen gaan zelfs daarboven om hun spelers te beschermen wanneer ze op het hoogste niveau strijden.

De dikte van een buitenbaan is meestal ongeveer 98 mm of vier inch, terwijl ijs binnenshuis tot 11/30 cm kan gaan, afhankelijk van hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Buitenbanen hebben veel meer kracht nodig voor het verwijderen van sneeuw en koelcapaciteit, omdat er geen dak boven het hoofd is om het ijs te beschermen tegen regen of sneeuw, wat het uiteindelijk kan verpesten.

De gemiddelde dikte van ijsbanen is driekwart inch. Laten we dat als onze standaard gebruiken. Sommige teams kunnen echter tot één inch gaan voor maximale prestaties.

Wat Zijn De Standaard Ijsbaanmaten?

Sinds het seizoen 2012-2013 zijn alle NHL-ijsbanen 61,0 m lang en 25,9 m breed, wat een totaal is van 17.000 vierkante voet of iets meer dan een halve hectare. De competitie specificeert ook dat elke ijsbaan omringd moet zijn door dasherboards en glas met daaronder netten voor het geval er iets gebeurt tijdens de speeltijd!

Elke ijsbaan is uniek en kan worden aangepast aan de behoeften van de ijsbaanexploitant. Sommigen zullen bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om te veranderen hoe dik hun ijs is, zodat ze meer ruimte voor fans kunnen creëren of spelers een echt speeloppervlak kunnen geven op specifieke punten tijdens het seizoen! Dit komt allemaal neer op het opbouwen van capaciteit en koelvermogen, die je nodig hebt als je ijsbaan buiten is.

IJsbanen op de Olympische Spelen moeten aan een internationale norm voldoen. Dit betekent dat ze 61,0 m lang en 100 m breed moeten zijn. Het is ongeveer even groot als een Olympisch zwembad.

Wat zijn Zamboni’s, wat doen ze en waarom heeft een team er tijdens een wedstrijd altijd twee nodig?

Je weet waarschijnlijk wat Zamboni bedoelt als je ooit een hockeywedstrijd van een willekeurig niveau hebt gezien of een arena hebt bezocht waar er een werd gebruikt om het ijs tussen de wedstrijden door weer te laten opduiken. Het is deze machine waarop spelers tijdens de warming-up rondschaatsen voordat ze terugkeren naar hun kleedkamers, en waarmee ze kunnen glijden en hun schieten en passen kunnen oefenen zonder overal uit te glijden.

Hoewel Zamboni een bekend merk is, werd deze machine voor het eerst gemaakt door Frank J. Zamboni voor zijn bedrijf Frank J. Zamboni and Sons in 1949. Ze zijn nog steeds actief, maar zijn gespecialiseerd in andere gebieden, zoals het reinigen van watertanks op luchthavens.

Teams hebben twee machines nodig om het hockeyijs tijdens wedstrijden weer boven water te krijgen. De machine wordt gebruikt afhankelijk van de lengte van het spel. Dit wordt gedaan omdat Hockey Ice na ongeveer 15 minuten minder glad begint te worden, vooral als er in die tijd veel actie is geweest over de ijsbaan!

Laatste Woorden

Met zoveel vragen over het materiaal en de eigenschappen ervan, is hockeyijs een fascinerend onderwerp. Om te begrijpen hoe het wordt gemaakt en de eigenschappen ervan, is het belangrijk om bekend te zijn met het materiaal. Ik hoop dat dit artikel nuttig is geweest voor degenen die nieuwsgierig zijn, voel je vrij om ons eventuele andere vervolgvragen te stellen die naar boven komen!

Heeft U Vragen Over Sport? Zoek Hieronder Naar Diepgaande Antwoorden!

Onlangs gepubliceerd